TRÆ
Alle træarter kan bruges til at skære figurer i. Et hvert træ som er blevet for stort til haven kan derforsom regel bruges. Jo tykkere stammen er, jo større er mulighederne, når der skal skæres. En stor figur kræver naturligvis en stor stamme, men en detaljeret figur kræver også en stor stamme. Somme tider kan sidegrene og tveger også udnyttes i figuren, men det er ikke altid muligt. Træarter er ikke ens, og selv om alle træarter kan blive til en skulptur, vil der være store forskelle fra træart til træart. Det er forskelle i farve, farvespil/variation, åreforløb, knaster, hårdhed, styrke, tilbøjelighed til revnedannelse, bestandighed over for råd.
BESTANDIGHED MOD RÅD
Alle træarter kan gives god holdbarhed ved hyppig og korrekt behandling.
Der er 3 ting, der nedbryder træ:
Svampe
Insekter
Sollys
Hvor hurtigt træ nedbrydes, afhænger af hvilken træart det er og af hvordan man beskytter træet. Generelt kan man sige at alle træarter med ægte kerne er mere modstandsdygtige overfor råd end træarter uden kerne. Ægte kerne dannes altid i de træarter der har det og kendes ved at den mørke kerne altid følger en årring. Kernen opstår, ved at træet deponerer sine affaldsstoffer i de celler i den centrale del af stammen, som træet ikke længere skal bruge til noget i forbindelse med sin vækst. Mange af disse affaldsstoffer er giftige for svampe og insekter. Desuden kan disse celler ikke længere (eller dårligt) suge vand, da de allerede er udfyldt. Visse træarter kan, når de bliver gamle, danne en ”falsk” kerne som ikke består af disse affaldsstoffer og derfor heller ikke forbedrer træets holdbarhed. Disse ”falske” kerner er udelukkende en farvning af den centrale del af vedet. Det giver ofte et fantastisk spændende farvespil og gør efter min mening kun træet smukkere.
TRÆBESKYTTELSE TIL SKULPTUREN
Det er ikke nødvendigt at give en skulptur træbeskyttelse. Det er en naturlig ting, at træ langsomt rådner. Det kan være et kunstværk i sig selv at følge dette forfald og se, hvorledes skulpturen bliver mere og mere levende efterhånden som årene går. Som kunstner er selv forfaldet af mine kunstværker en kilde til glæde. Vil man bevare sin investering længst muligt, er det nødvendigt at gøre en indsats. Jeg har nedenfor oplistet en række gode råd – følger man dem, har man gjort, hvad man kan. Man beskytter træ ved at holde skadegørerne svampe, insekter og sollys væk eller give dem så svære vilkår som muligt. Det kan gøres mekanisk/konstruktivt eller kemisk.
FLERE METODER TIL BESKYTTELSE
Mekanisk beskyttelse består først og fremmest i at sørge for at skulpturen holdes så tør som muligt, da vand er betingelsen for at svampe kan trives i træet.
Jordkontakt gør, at skulpturen hele tiden er i kontakt med fugt og kan suge vand fra jorden. Samtidig er overgangen mellem jord og luft der, hvor der er størst biologisk aktivitet. En sokkel der hæver skulpturen lidt over jordniveau er derfor en god ide.
En luftig placering gør at skulpturen hurtigt tørrer igen efter regn.
Vinteroverdækning med god luftcirkulation under, gør at skulpturen ikke er gennemvåd hele vinteren.
Der er mange insekter der lever mellem barken og veddet. Fjerner man barken kan disse insekter ikke angribe træet.
Skygge nedsætter solens nedbrydning, men kan øge vandindholdet i træet.
Kemisk beskyttelse består i smøring af skulpturen med oliebaserede træbeskyttelsesmidler.
Træbeskyttelsen skal være tyndtflydende så den har en dyb indtrængning.
Der kan med fordel startes med en egentlig grundingsolie som har en meget dyb indtrængning.
Produktet skal indeholde fungicider (svampegift) så træet er beskyttet mod svampeangreb.
Jo mørkere farve træbeskyttelsen har jo mere beskytter den mod solens nedbrydning. Klar træbeskyttelse har dog også indbygget UV-filter
Træbeskyttelsen kan være på linoliebasis, men rå linolie duer ikke udendørs, da der næsten omgående kommer skimmelsvamp i linolien og så bliver skulpturen sort. Linolien nedbrydes desuden af skimmelsvampe og så har den ingen effekt længere.
Lak duer ikke udendørs. Lakken danner en tæt overflade, der forhindrer træet i at ånde. Der vil uundgåeligt komme små revner i lakken, når træet arbejder og så kan vand komme ind men ikke ud. Der, hvor vand kommer ind under lakken, bliver den mælkehvid.
Transparent oliebaseret træbeskyttelse fremhæver træets farver og åretegninger og nedsætter den hastighed, som træet gråner med.
Skriv til mig
Vil du gerne have din egen træskulptur, er du velkommen til at kontakte mig. så vi kan drøfte mulighederne. Har du et særligt ønske, skærer jeg det – ellers har jeg masser af ideer, der bare venter på at blive ført ud i livet.
Man kan også bestille Niels Ejnar til at komme med motorsaven og forvandle en fældet kæmpe til en figur efter eget ønske.
Alt kan bruges. Et træ der har vokset på stedet eller en stamme fra skoven. Jeg skærer skulpturen og giver råd og vejledning om efterbehandling og eventuel opstilling. Træbeskyttelse og evt. fundament og opstilling sørger du selv for.
Jeg kommer til dig og skærer skulpturen på stedet, og jeg kører gerne over hele landet. Jeg anvender udelukkende Aspen miljøbenzin og vegetabilsk kædeolie (fuldt biologisk nedbrydeligt). Både for at skåne mig selv og det omgivende miljø. Jeg kan også skære skulpturen på mit værksted i Morsholt ved Odder og sende den med vognmand. Jeg topkapper og fælder ikke træer. Inden jeg kommer til dig skal træet være skåret ned til aftalt højde. Jeg henviser gerne til professionelle topkappere der kan udføre arbejder for dig. Du skal selv fjerne savsmuld og fraskær.
Prisen aftaler vi, når motivet er bestemt og du får altid en fast pris. Eventuelle udgifter til en stamme købt i skoven og en eventuel vognmandsregning er ikke medregnet i min betaling. Har du selv træet bliver din skulptur lidt billigere end hvis vi skal købe træ i skoven.
Jeg stiller meget gerne op til shows, hvor jeg er underholdende indslag for publikum. Det kan være enhver lejlighed hvor du har brug for et trækplaster eller anderledes underholdning. Åbent hus, markedsdag, messe, udstilling, byfest, dyrskue: Skulpturskæring er altid populært. Prisen for en dag er 5.000,- + transport. Jeg arbejder i arrangementets åbningstid og holder pauser ind i mellem, så publikum kan stille spørgsmål. Jeg kan enten lave en lidt større og forholdsvis detaljeret skulptur med et motiv der passer til virksomheden. Måske med et indarbejdet logo. Denne skulptur vil jeg arbejde løbende på i løbet af hele åbningstiden. Eller jeg kan lave en række små skulpturer hvor publikum kan se hele processen fra stamme til færdig skulptur på en overskuelig tid. Træskulpturen er din efter showet. Du kan frit disponere over skulpturen og evt. bortauktionere den for at dække udgiften. Prisen for træet er ikke inkluderet og jeg skal have forplejning i løbet af arrangementet. Stammen som jeg skal bruge skal være 120 – 150 cm høj og have en diameter på 40 – 50 cm. Alle træarter kan bruges og det kan være både friskt og tørt. Bemærk at jeg arbejder næsten udelukkende med motorsav og at støjen kan være generende for andre aktiviteter.
Niels Ejnars forunderlige fantasiskulpturer i træ kan man støde på mange steder. Især i østjylland.
Kontakt mig i dag og hør mere.
SaveNiels
Langballevej 20
8740 Brædstrup
Kunst For Fuld Gas, Danmaksmesterskaberne i motorsavsskulpturskæring, i år afholdt i forbindelse med Frijsenborg Explorer 2010, Danmarks største tilbagevendende gamefair.
The English Open Chainsaw Competition – Held at Cheshire Game & Country Fair August Bank Holiday 28th / 29th & 30th 2010.
Jeg deltager i Scottish Open eller CarveCarbridge som det også hedder.